Weekend i Paris

Att möta våren i Paris.

Det finns väl inget som är så uppiggande som en weekend med tjejkompisarna efter en lång, kall och mörk vinter? Få platser är lika lockande som Paris – kärlekens stad. Blommande körsbärsträd, ljuvliga parker, shopping, god mat och underbar arkitektur. Det är lätt hänt att man irrar runt som en yr höna i jakten på att få se och uppleva allt. Paris kräver mer än en weekend och i det här inlägget vill jag ge er mina bästa tips på hur ni kan minska på stressen och uppleva staden i lugn och ro tillsammans.

Arkitektur

Paris har en otroligt lockande arkitektur. Museer, katedraler och palats. Ingen har väl missat de världskända landmärkena Triumfbågen och Eiffeltornet? Men en weekend räcker inte till för att se allt. Så, hur sållar man?
Varje år trängs miljontals av turister för att få åka upp i det världsberömda Eiffeltornet. Fullt förståeligt. Det är, liksom utsikten, helt enastående. Så känner man att man har tid och lust att köa för denna upplevelse -absolut! Men byggnaden är precis lika vacker att uppleva på en bits avstånd. Så strunta i köerna och parkera er på en av alla ljuvliga takterrasser som finns att hitta i Paris. Där kan ni sedan njuta av såväl utsikt som det franska köket. Garanterat högre mysfaktor då ni slipper trängsel och kan prata och umgås i lugn och ro. Vill ni uppleva något alldeles extra väntar ni med restaurangbesöket till skymningen och får då uppleva ljusspelet som drar igång varje timme och förvandlar tornet till en enorm ljuskägla. En svårslagen vy som dessutom ger möjlighet till fantastiska semesterbilder.

Restauranttips: Le Georges – en restaurang som serverar god mat och har en fantastisk utsikt över staden – och Eiffeltornet – från sin takterrass.

Kultur

Jaga er inte trötta på de stora världskända konstverken. Ja, hon har ett speciellt leende den där Mona-Lisa. Inte minst i en tid då det känns som om alla bilder på kvinnor inkluderar ett ”duckface”. Men handen på hjärtat. Vi har sett henne. På vykort, tröjor, film… ja på det mesta. Behöver vi verkligen trängas med tusentals andra turister för att se originalet (som dessutom är ganska litet)? Välj istället lite mindre museer där ni slipper trängas och får uppleva konstverk och installationer som ni inte tidigare sett. Vidga er vyer.

Tips: Kolla in de häftiga skulpturerna på Rodin-muséet istället.

Shopping

Det finns massor av guldkorn att upptäcka i Paris. Precis som här hemma i Sverige samlas ofta de stora kedjorna på ett och samma ställe. Visst kan det kännas lockande att trängas bland de andra turisterna på Champs-Elysées, paradgatan med de riktigt stora, globala och dyra märkena? Lyxigt! Men vill ni spara tid och verkligen uppleva fransk design, fråga lokalbefolkningen var de shoppar och var ni kan hitta lokala designers.

Tips: Kolla in butikerna längs Rue des Francs-Bourgeois

Mat

Caféer, brasserier och restauranger finns det gott om i Paris. Ost och vin är en viktig del av kosten i det franska köket och det rimmar väl alldeles utmärkt med en tjejweekend?
En annan ständigt närvarande del är det vita brödet. Till frukost är det vanligast med crossianter och under resten av dagen serveras baguetter av olika storlek, ofta som tillbehör till maten. Utöver maten är bakverken något alldeles extra i Frankrike och det är inte ovanligt att man serveras macarones som tilltugg till vinet. När det kommer till att äta i Paris har jag tre tips som gör måltiderna lugnare, trevligare och kanske i vissa fall även billigare.

1. Lokala restauranger – precis som i alla andra städer runt om i världen ploppar det upp kedjor med snabbmat som du lika gärna kan uppleva hemma. Det finns även restauranger med central placering i staden som tar överpris för sina rätter och därmed gör sig en bra hacka på turisterna som passerar förbi. Återigen, vänd er till lokalbefolkningen. Fråga vart de går när de ska ut och äta. Kanske kan de tipsa om något mysigt litet ställe med god service och mat. Kom ihåg att personalens bemötande har lika stor betydelse som smaken på maten för att middagen ska bli en trevlig upplevelse, så fråga efter en mysig familjär liten krog.

Tips: Chez Paul – en mysig fransk kvarterskrog på en gata där det ständigt är liv i rörelse.

2. Picnic– blir det mer franskt än att fylla en korg med ostar, vin, baguetter och bakverk och sedan parkera sig på en filt i en av stadens alla vackra parker? En basker på huvudet och ni har lyckats hitta ännu ett perfekt ”fototillfälle”. Fyll era album med minnen från då ni verkligen har haft tid att sitta ned och bara njuta utav de fantastiska omgivningarna.

3. Takterrass – som jag nämnde innan finns det massor av restauranger som har takterrasser med alldeles underbara utsikter. Att se solen gå ned över staden samtidigt som du delar ett glas vin med dina vänner på en uteservering kan kännas som ett perfekt avslut på dagen. Tips: Terrass ett hotell i Montmartre med en liten mysig uteservering på taket.

….glöm inte bort att strosa!

Paris är en perfekt stad att strosa i. Långa promenader i vacker miljö med vännerna är guld värt. Passa på att se alla de där byggnaderna ni inte hinner besöka, från utsidan. Där är det oftast mindre trängsel och vyn är alldeles hissnande. Om ni hinner och orkar promenera längs Champs-Elysées efter att ha shoppat längs de lite mindre shoppingstråken är det en trevlig bonus. Annars finns det gott om trevliga parker och marknader att strosa runt i. Eller varför inte en promenad längs Seine?.

Tips: Jardin du Luxembourg – Luxembourgträdgården. En underbar plats med mycket grönytor, blommor och sittplatser. Här ser man ofta barnfamiljer.

 

Sammanfattningsvis:

Alla byggnader behöver inte upplevas från insidan, alla konstverk behöver inte beskådas i sin originalform och man behöver inte följa strömmen. Tänk på att göra er research innan resan. Vilka sevärdheter kan ni inte vara utan? Vad finns att uppleva i anslutning till dessa? Kan ni hålla er inom ett någorlunda begränsat område? Och slutligen, vad vill ni få ut av er resa? Detta inlägg hade fokus på att få tid till att bara vara och att få umgås med en av världens vackraste städer som kuliss.

Glöm inte att planera in lite ”luft” mellan aktiviteterna så att ni hinner låta alla intryck av denna vackra stad sjunka in.

Trevlig resa!