Sällskapsspel – tips!

Tips på sällskapsspelDet har blivit lite mycket film- och boktips här i bloggen på sistone. Jag får försöka väga upp det med lite tips på sällskapsspel och sällskapslekar.

För något år sedan fick jag ett jättekul spel där man skulle försöka gissa och resonera sig till varför vissa saker var på ett visst sätt. Exempelvis kunde en fråga lyda något sånt här: Bell uppfann telefonen men pratade aldrig med sin mamma eller syster i telefon, varför? Sen gäller det att gissa sig fram eller resonera sig fram till varför han aldrig pratade i telefon med dessa nära personer. En eller flera personer ska då ställe frågor, egentligen så många som möjligt, och en spelledare ska då bara svara ja eller nej på dessa frågor. Långt ifrån något enkelt spel, men det är jätteroligt att höra hur andra tänker och resonerar! Kommer inte ihåg vad spelet hette just nu. Men man kan ju enkelt skapa ett eget sånt spel och testa sina gäster med.

Kortspel är alltid gångbart när man ska spela något tillsammans. Poker är en klassiker, det finns flera varianter men texas holdem är nog en av de populäraste i dag. Gillar man casino kan man köra black jack, läs reglerna här. Om du behöver öva kan du göra det hos unibet som har gratis spel. Sen finns ju alltid plump där det gäller att ta ett visst antal stick som man begärt på förhand eller varför inte vändtia, det är en av mina personliga favoriter. Vill du spela ett enklare spel, som framförallt passar till barnen, så är finns i sjön ett bra tips, ett enkelt spel som passar barn i nästan alla åldrar och det är faktiskt roligt även för vuxna.

Jag gillar frågespel så frågesporter tycker jag alltid är roligt att köra. Helst utan att man behöver hålla på med något krångligt spelbräde. Jag gillar att bara köra med poäng som man skriver upp eller att man samlar på sig kort och vinnaren blir den som först har fått ihop kort i alla frågekategorier eller den som först får ihop 10 kort. Då kan exempelvis använda frågorna till ert Trivial Pursuit men utan spelplanen då, tar inte så stor plats och lätt att ta med.

En annan kul lek är att skriva ut bilder på unga kändisar och sen får gästerna gissa vem som är på bilden. Man behöver inte ta bilder på när de är unga, man kan också ta bort till exempel allt utom ögonen och låta gästerna gissa vem det är. Sen kan man ändra svårighetsgraden allteftersom genom att visa håret öronen osv.

Ett alternativ till ovanstående är att använda en läsplatta och ett ritprogram som jag skrev om i ett tidigare inlägg och sen ska en person rita exempelvis en kändis eller något annat under en kategori ni valt och de andra ska då gissa medan du ritar. Den som gissar rätt först få då ett poäng. Är ni många kan ni ju alltid koppla plattan till en TV eller datorskärm så att alla ser.

Yatzy är ju en klassiker man kan köra. Enkelt och roligt. Ett spel som alla kan lära sig och det kräver minimalt med utrymme också, ni behöver bara fem tärningar, ett papper och en penna sen är det bara att börja kasta och hålla tummarna att tärningarna rullar din väg.