Mer boktips!

Jag minns den första riktiga vuxenboken jag läste, Ciderhusreglerna av John Irving. En helt ny värld öppnade sig. Jag var redan innan en inbiten bokslukare och hade börjat mitt bokläsande med böcker som Anne på Grönkulla, Kittyböckerna, fem-böckerna och tvillingböckerna. Men med Ciderhusreglerna minns jag så tydligt hur en ny läsepok inleddes för mig.

Nu förstod jag att jag kunde läsa nästan vilken bok jag ville. Dessutom blev det lite som ett inträde in i vuxenvärlden med högst realistiska vuxenproblem och tankar. Boken i sig är jättebra och den har till och med gjorts som film av Lasse Hallström.

Jag läste faktiskt boken ett bra tag innan den kom ut på bio och när jag förstod att den skulle bli till film bestämde jag mig tidigt för att gå och se den. Självklart blev jag besviken, jag har nu förstått att det är vanligt att man blir besviken om man ser en film som baseras på en bok man läst. Filmen var inte dålig, hade jag inte läst boken hade jag säkert älskat filmen. Den fick ju också två oscars, John Irving vann en för bästa manus och Michael Cain vann en för bästa biroll. I huvudrollerna fanns välrenommerade Toby Maguire och Charlize Theron.

Men summa summarum, jag kan verkligen rekommendera boken Ciderhusreglerna. Om du vill se filmen tycker jag du ska se filmen före du läser boken.

Det finns faktiskt ytterligare filmer som baseras på John Irvings böcker, bland annat Garp och hans värld där Robbin Williams är en av huvudpersonerna. Jag har läst boken och tyckte den var super, filmen har jag nog också sett, men jag minns den inte riktigt. Tror den ska vara riktigt bra dock, på filmsiten IMDB har den fått 7,2 av 10 i snittbetyg av besökarna.

Berätta gärna vilken din första vuxenbok var eller om du har något bra boktips!

Filmen en Man som heter Ove ska ju vara jättebra, den baserar sig på boken med samma titel. Men jag vågade inte gå och se filmen på bio eftersom jag var så rädd att bli besviken då jag läst boken först. Jag vet verkligen inte hur jag ska göra, tänk om den är superbra och jag går miste om något? Funderar på att ge den en chans om den dyker upp på Netflix. Kanske beror mycket av min oro på att Rolf Lassgård spelar Ove i filmen och Lassgård är rena motsatsen till den bild av Ove som jag har i mitt huvud!

Har inte heller sett hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann som baseras på boken som skrevs av Jonas Jonasson. Men den filmen tror jag inte alls blev lika hyllad som Ove-filmen så där är jag inte orolig att jag missat något. Jag tillhör förmodligen också den pyttelilla skara av läsare som inte direkt gillade boken heller, alla verkade uppskatta den. Vad tyckte du?