Lie to me – tv-serie på Netflix

Har du hört ordet microuttryck förut? På engelska heter det micro expressions och det är benämningen på de små, nästan omärkliga ansiktsuttrycken vi gör när vi konverserar, ser något eller hör något.

Forskning har visat att dessa microuttryck kan avslöja vad vi egentligen tycker och känner, även om vi gör vårt allra bästa att hålla minen så avslöjar dessa microuttryck oss. De är oerhört svåra att kontrollera eller fejka. Det är inte heller lätt att lägga märke till dessa uttryck, de visas bara under en kort kort stund och enligt forskning är det bara några få som behärskar förmågan att läsa av dessa microuttryck. Istället är det videoinspelningar i slow motion som gäller för de allra flesta om de ska ha någon chans att avslöja sådana här uttryck.

Man har också börjat intressera sig för om man kan avslöja lögner genom att läsa av människors microuttryck. Anledningen till att jag tar upp ämnet är för att det finns en jätteintressant och spännande tv-serie som handlar om just det här. Tv-serien är fiktiv, men bygger till stor del på den forskning som finns om microuttryck och de teorier som finns om att man kan avslöja lögner genom att iaktta en persons microuttryck.

Tv-serien heter Lie To Me och är någon slags blandning mellan deckare, drama och polisserie. Här får man följa huvudpersonen som är expert på att läsa microuttryck och hans team som tar sig an diverse fall för att reda ut vad sanningen är. Jag har för mig att en i teamet är expert på att läsa av röster också, vilket då används som komplement till att läsa av microuttryck i serien för att göra bedömningar.

Efter ett tag kan serien kännas lite enahanda, men till en början tyckte i alla fall jag att det var en jättebra serie som man ville se mer av så jag tycker alla som tycker det här låter intressant borde ge serien en chans.

Lie to me finns på netflix, i alla fall sist jag kollade. Serien är gammal, den började sändas 2009 och jag tror det finns tre säsonger av den. Huvudpersonerna spelas av Tim Roth och Kelli Williams. Serien är något jag verkligen rekommenderar. Har du inget konto hos Netflix så brukar du ändå få en månad gratis :), så det finns egentligen inga ursäkter att inte kolla in denna intressanta serie.

På youtube (där man kan hitta allt nuförtiden) finns ett intressant videoklipp som handlar om microuttryck, du kan se det här om du vill lära mer i ämnet: