Jonas Gardells böcker och tv-serier

Jag fortsätter på temat böcker. En komikers uppväxt som skrivits av Jonas Gardell är en brutalt naken och verklighetsnära skildring av hur tufft det kan vara för barn att växa upp. Mobbing, utanförskap och trassliga familjeförhållanden är några av ingredienserna i boken som gavs ut för första gången 1992. En bok som är väldigt lättläst och som passar även ungdomar.

Jag hade turen att få höra boken läsas av en riktigt bra lärare som gav boken liv. När uppföljaren Ett ufo gör entré kom läste jag även den liksom den tredje lite mer fristående boken Jenny. Den sista boken Jenny chockade mig lite ändå, den var rätt brutal i mångt och mycket och lämnade inte en trevlig eftersmak… Jag tänkte tillbaka på min egen ungdom och var glad att jag inte behövt uppleva eller se det som hände henne i boken.

Några feel good böcker är det inte alls tal om. Men jag tycker de är oerhört bra och läsvärda och viktiga verk. Har du inte läst dem ännu tycker jag verkligen du ska ta och göra det.

I mitt förra inlägg berättade jag om hur jag blev besviken på filmen Ciderhusreglerna efter att ha sett filmen. Men En komikers uppväxt har också blivit filmatiserad, den visades som en tv-serie på SVT i början av 90-talet, och den serien tycker jag är jättebra. Så det är inte alltid det blir misslyckat att göra tv/film av böcker.

Tv-serien som är i tre delar går fortfarande att se hos SVT. Gå in på SVT play och gå vidare till öppet arkiv för att hitta till en komikers uppväxt. I det öppna arkivet kan man för övrigt hitta en massa annat intressant att titta på. För något år sedan så körde jag igenom alla säsonger av Rederiet.. kommer inte ihåg hur många säsonger det var men det var nog runt 20 iaf, tog mig ett halvår minst. Ska jag vara ärlig vet jag inte riktigt om det var väl spenderad tid.. Men men, gjort är gjort!

Jonas Gardell är kanske främst känd som komiker, men han har också skrivit flera allvarliga böcker än en Komikers Uppväxt, du kan se hela listan med alla hans romaner längst ner. Det var bland annat hans böcker som låg till grund för den hyllade tv-serien torka aldrig tårar utan handskar som sändes på SVT 2012. Serien handlade om att vara homosexuell i en tid då AIDS upptäcktes och vad de homosexuell fick stå ut med under den tiden då man ännu inte hade några verksamma mediciner mot viruset HIV som orsakar AIDS. Det är svårt att tro i dagens moderna samhälle, i alla fall vill man tro och hoppas att det fungerar bättre i dag än det gjorde då i början på 80-talet.

En intressant sak är att Björn Kjellman förekommer i båda tv-serierna En komikers uppväxt och i tv-serien Torka aldrig tårar utan handskar. Så är du ett fan av Björn Kjellman så har du kanske redan sett dessa tv-serier, eller så har du fått något nytt på att göra listan. Torka aldrig tårar utan handskar finns däremot inte kvar på svt play, men den går att köpa på dvd tror jag.

Urval av romaner och böcker av Jonas Gardell

År Titel
1985 Passionsspelet
1986 Odjurets tid
1987 Präriehundarna
1988 Vill gå hem
1990 Fru Björks öden och äventyr
1992 En komikers uppväxt
1993 Mormor gråter och andra texter
1995 Frestelsernas berg
1998 Så går en dag ifrån vårt liv och kommer aldrig åter
1998 Oskuld och andra texter
2001 Ett ufo gör entré
2006 Jenny
2012 Kärleken (Torka aldrig tårar utan handskar, 1)
2013 Sjukdomen (Torka aldrig tårar utan handskar, 2.)
2013 Döden (Torka aldrig tårar utan handskar, 3.)