Filmtips

Filmer att seListchallengeapp som jag skrev om i förra inlägget har också en lista över 100 filmer man borde se. Jag skäms lite när jag märker hur få av dessa filmer jag sett! Jag har alltid betraktat mig själv som en filmmänniska, men jag antar att jag mest har kollat på filmer som varit tillgängliga snarare än aktivt letat efter filmer jag vill se.

Casablanca med Ingrid Bergman är med på listan. Den är tyvärr med på listan över filmer jag inte sett, vilket naturligtvis är fruktansvärt pinsamt och något jag måste ändra på! Casablanca ska ju vara en av de där klassikerna som man måste ha sett.

En av filmerna som är med och som jag faktiskt sett är Hurt Locker, en mycket sevärd och bra film som vunnit massor av oscars. The pianist har jag också sett, en fruktansvärd film men väldigt sevärd.

När man tittar på sådana här listor så kommer man alltid på någon film man saknar och man vill själv byta ut och skapa sina egna listor! Jag tycker till exempel att Titanic är en film som definitivt borde finnas med på listan. Forrest Gump och Rain Man är två andra filmer jag saknar. American History X en annan. Jurassic Park måst också vara med på denna lista! Och jag tycker att minst en till Star Wars film borta vara med. Om Wall-E är med, var är då Toy Story någonstans?

När man sitter såhär och funderar är det svårt att komma på alla bra filmer man sett. Sen finns ju nästan aldrig några av de skandinaviska filmerna med på sådana här internationella listor. Kanske borde man istället börja leta efter de bästa svenska filmerna, de bästa franska filmerna och så vidare.

Nu när jag sitter och funderar på saken tror jag att jag gillar mer allvarsamma filmer, drama och sånt. Jag är väldigt svag för det man kallar dogmafilmer där man är väldigt restriktiv med vad man får och inte får göra under filmskapandet. Exempelvis ska man bara filma med handhållna kameror och massor av liknande regler. En av mina favoritfilmer inom kategorin Dogma är Älskar dig för evigt som är gjord av en av Danmarks mest kända regissörer Susanne Bier. Även den ett nattsvart drama och i rollerna finns Mads Mikkelsen och Paprika Steen bland annat.

På filmsiten IMDB finns en topplista med de 100 filmer som fått högst betyg av besökarna. Titta på den och se om du tycker den är bättre, mer avvägd, om du är intresserad av att beta igenom filmer man borde ha sett innan man dör.

Om det är en film som jag verkligen har planerat att se så är det Citizen Kane. En gammal svartvit film som jag har hört ska vara en av de bästa, någonsin, så den måste man ju bänka sig framför någon dag.

Schindler’s List är en annan klassiker som har gått mig förbi, den måste jag också se någon gång. En av Steven Spielbergs bättre filmer har jag hört, som han för övrigt arbetade på samtidigt som en annan klassiker Jurassic Park. Tänk att producera två så bra filmer på ett och samma år…. Det är verkligen en prestation. Spielberg är ju världsberömd för sina filmer och har en gedigen lista med utmärkelser. Visste du förresten att han inte bara har agerat bakom kameran utan faktiskt också hoppat in framför kameran då och då?

Vissa av filmerna på denna lista vill jag se men sen bara känner jag aldrig för det… en av dessa är Memento, vet att jag började titta men tröttnade direkt. Jag vet att den ska vara bra, det har jag hört från flera källor, men det tar verkligen emot så fort jag ser den. Så kan det vara ibland. Som en gång när jag bestämde mig för att se en dokumentärfilm om Egypten och pyramiderna. Jag ville verkligen se dokumentären, men jag somnade varenda gång. Tror jag gjorde 3-4 försök innan jag gav upp.

Det är lite lurigt det där med böcker och filmer, ibland känner man jättesnabbt att oj det har var inget för mig och så slutar man titta eller läsa. Men problemet är ju att man inte vet om boken eller filmen hade utvecklats till något man hade gillat. Ibland kan man ju vara jätteglad över att man inte gav upp en bok eller en film utan fortsatte läsa eller titta, men oftast slutar det väl i och för sig med att man tycker att man borde slutat för länge sen och läst något bättre.

Har du någon sån där film du vill se men aldrig lyckas ta dig igenom? Berätta!