Böcker man borde läsa

Läsvärda böckerJag hittade en jätterolig sida med en lista över 100 böcker man borde läsa/läst. Sidan hette listchallengeapp.com och innehåller massor av olika listor. Bland annat finns en reselista där man kan bocka av resmål man besökt, en lista över vilka videospel man borde testat och så vidare. En typ av bucketlist fast inom specifika ämnesområden skulle man kunna säga.

I boklistan finns alla möjliga sorters böcker man borde ha läst, allt från klassiker till moderna klassiker. Jag tror jag ska skriva ut listan och försöka bocka av så många av böckerna som jag kan! Vore roligt! Det finns en bok som inte är med på listan och som jag är väldigt glad att den saknas. Det är Odysséen av Homeros. Jag vet inte hur många gånger jag försökt mig på att läsa denna obegripliga bok. Kanske har jag fått tag i en osedvanligt obegriplig utgåva? För jag förstår inte hur någon kan förstå någonting i den boken.

Homeros Odysséen är ofta med på sådana här listor med böcker man ska ha läst innan man dör har jag märkt. Men nu har jag hittat en lista där den inte är med så det finns hopp om att jag ska kunna klara av att slutföra listan. En del böcker har jag redan läst som 1984 av George Orwell till exempel. Beloved av Toni Morrison har jag också läst och Bridget Jones Dagbok av Helen Fielding.

Det finns också en svensk författare på listan, Roald Dahl och hans bok Kalle och Chokladfabriken är med. Den läste jag någon gång som barn, men man kanske ska ta och läsa den igen nu när man är vuxen, bara på kul.

Tidigare har jag ju berättat om John Irving, författaren till en av mina favoritböcker Ciderhusreglerna. En av hans böcker finns också listade, det är A prayer for Owen Meany som är med. Jag är osäker på om jag läst den eller inte. I så fall har den inte fastnat på samma sätt som de andra böckerna jag har läst av Irving.

Jag har också läst andra böcker av en del av författarna som listas, men inte just de böckerna som finns med på listan.

Några av böckerna jag planerar att läsa så snart som möjligt är Les Miserables av Victor Hugo och Vredens Druvor av John Steinbeck. Steinbeck ser jag fram emot att läsa eftersom jag gillade möss och människor som han också skrivit.

På svenska listor brukar August Strindberg finnas med, bland annat Fröken Julie. Men han saknas på listan hos listchallengeapp så det är på tiden att vi sätter ihop en speciallista över svenska böcker man måste ha läst innan man dör!

På den listan borde Hjalmar Söderberg finnas med. Den allvarsamma leken och doktor glas är bland de bästa böckerna jag läst. En del poeter och diktsamlingar passar också på listan som Pär Lagerkvist, Nils Ferlin och Thomas Tranströmer. Tranströmer fick ju dessutom nobelpriset i litteratur för något år sedan. Åtta svenskar har förärats med detta pris genom tiderna, Selma Lagerlöf är en av dessa och jag måste tyvärr bekänna att jag inte alls ägnat hennes böcker den tid jag borde. Har nog bara läst någon enstaka och då var jag ganska liten, kanske för liten för att uppskatta den.

Men givetvis borde böcker från samtliga svenska nobelpristagare finnas med på att läsa listan.